110 alimente pentru sănătate cardiovasculară

3

Principala cauză a mortalității pe plan mondial e reprezentată de bolile cardiovasculare.

Am pregătit o listă albă, cu alimente care te ajută să fii sănătos din acest punct de vedere:

  1. Sparanghel
    1. bogat în vitamina C – probabil cea mai importantă vitamină pentru păstrarea sănătății și a elasticității vaselor de sânge
    2. bogat în acid folic, care (împreună cu B12) reduce homocisteina, un rezultat al metabolizării proteinelor extrem de periculos pentru artere
    3. bogat în potasiu, care scade tensiunea
    4. bogat în antioxidanți, ce reduc radicalii liberi ce pot oxida colesterolul de dimensiune mică LDL, facilitând arteroscleroza
  2. Sfeclă si frunze de sfeclă
    1. bogate în magneziu, un electrolit implicat în foarte multe procese din organism, inclusiv reglarea tensiunii
    2. potasiu
    3. antioxidanți
    4. vitamina C
    5. vitamina E
  3. Muștar chinezesc
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
  4. Kale
    1. antioxidanți
    2. vitamina C
    3. potasiu
  5. Varză albă
    1. antioxidanți
    2. vitamina C
    3. potasiu
  6. Conopidă
    1. bogată în B6, care poate ajuta în neutralizarea homocisteinei
    2. vitamina C
    3. omega 3 – este foarte important deoarece e antiinflamator și mai important este raportul față de omega 6 , care e proinflamator. Dacă e omega 6 prea mult, ăsta foloște aceleasi bărci de transport precum omega 3.
    4. acid folic
  7. Varză roșie
    1. B6
    2. omega 3
  8. Brocoli
    1. potasiu
    2. magneziu
  9. Varză de Bruxelles
    1. potasiu
    2. antioxidanți
    3. omega 3
    4. vitamina C
  10. Andivă
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
    3. acid folic
  11. Anghinare
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
  12. Rucola
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
    3. magneziu
  13. Fenicul – puternic antioxidant
  14. Lăptuci
    1. potasiu
    2. antioxidanți
    3. omega 3
  15. Muguri de lucernă
    1. vitamina C
    2. acid folic
  16. Năsturel
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
  17. Iarbă grasă, grătiță, iarba porcului, buruiana grasă (nici eu nu am auzit de ea până acum)
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
    3. magneziu
    4. potasiu
    5. oleraceină A, oleraceină B, oleraceină C, care conform unui studiu publicat în Phitothrapy Research in 2009, au putere antioxidantă mai mare decat vitamina C și E.
  18. Spanac
    1. magneziu
    2. potasiu
    3. omega 3
    4. vitamina B6
    5. vitamina C
    6. vitamina E
    7. antioxidanți
  19. Bamă
    1. vitamina C
    2. potasiu
    3. antioxidanti
    4. B6
  20. Ardei gras
    1. cantitate uriașă de vitamina C
    2. antioxidanți
  21. Ardei iute
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
  22. Dovlecel
    1. potasiu
    2. B6
    3. antioxidanți
  23. Roșii
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
  24. Castravetele amar sau goya – multa vitamina C
  25. Fasolea verde – multa vitamina C
  26. Mazăre
    1. B6
    2. vitamina C
    3. magneziu
    4. potasiu
    5. antioxidanți
  27. Vânătă
    1. potasiu
    2. antioxidanți
  28. Ceapa
    1. vitamina C
    2. vitamina B6
    3. niste antioxidanți șmecheri rău
  29. Praz – vitamina C
  30. Nap și frunze de nap
    1. B6
    2. potasiu
    3. vitamina C
    4. acid folic
  31. Morcov
    1. foarte bogat în antioxidanți
    2. vitamina C
    3. vitamina E
    4. acid folic
  32. Dulse (algă marină)
    1. una din puținele surse vegetale de vitamina B12
    2. vitamina B6
    3. potasiu
    4. antioxidanți
  33. Nori (altă algă marină, e cea care învelește sushi)
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
  34. Kombu (algă)
    1. magneziu
    2. antioxidanți
  35. Wakame (algă)
    1. omega 3
    2. acid folic
    3. magneziu
  36. Ciuperci champignon
    1. potasiu
    2. antioxidanți
  37. Mânătarcă – antioxidanți
  38. Gălbiori-potasiu
  39. Enoki – antioxidanți
  40. Zgârciob
    1. sursă naturală de vitamina D
    2. potasiu
    3. antioxidanți
  41. Pleurotus
    1. B6
    2. potasiu
  42. Linte
    1. vitamina C
    2. B6
    3. potasiu
    4. antioxidanți
  43. Lime – vitamina C
  44. Lămâi
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
  45. Grapefruit
    1. vitamina C
    2. potasiu
    3. magneziu
    4. antioxidanți
  46. Avocado
    1. vitamina B6
    2. vitamina E
    3. acid folic
    4. magneziu
    5. potasiu
    6. antioxidanți
  47. Caise
    1. vitamina C
    2. potasiu
    3. vitamina E
    4. antioxidanți
  48. Cireșe
    1. multa vitamina C
    2. potasiu
    3. antioxidanți
  49. Nectarine și piersici
    1. vitamina C
    2. vitamina E
    3. potasiu
    4. antioxidanți
  50. Acai
    1. cel mai bogat fruct de pe planetă in antioxidanți
    2. vitamina C
    3. vitamina E
    4. potasiu
  51. Guava
    1. dintre fructele tropicale au cea mai mare cantitate de antioxidanți
    2. vitamina C
    3. acid folic
    4. potasiu
    5. vitamina E
    6. B6
    7. magneziu
  52. Kiwi
    1. vitamina C
    2. vitamina E
    3. vitamina B6
    4. magneziu
    5. omega 3
  53. Pepene roșu
    1. coaja conține L-citrulină, care e necesară pentru producția de oxid de azot, care este un agent de autocurățare a arterelor
    2. vitamina C
    3. magneziu
    4. potasiu
    5. B6
  54. Pepene galben
    1. vitamina C
    2. potasiu
    3. magneziu
    4. antioxidanți
  55. Struguri
    1. resveratrol – foarte important pentru oxidul de azot produs în artere
    2. vitamina C
    3. vitamina B6
    4. potasiu
    5. antioxidanți
    6. previn oxidarea LDL
  56. Căpsuni
    1. vitamina C
    2. potasiu
    3. magneziu
    4. acid folic
    5. antioxidanți
    6. previn oxidarea LDL
  57. Rodie
    1. vitamina E
    2. vitamina B6
    3. potasiu
    4. antioxidanți
  58. Mure
    1. vitamina C
    2. vitamina E
    3. potasiu
    4. magneziu
    5. antioxidanți
  59. Zmeură
    1. vitamina C
    2. vitamina E
    3. potasiu
    4. magneziu
    5. antioxidanți
  60. Afine
    1. resveratrol
    2. vitamina C
  61. Coacăze
    1. vitamina C
    2. cantități mari de antioxidanți
  62. Merișoare – cantitați uriase de vitamina C
  63. Nuci braziliene
    1. vitamina E
    2. magneziu
    3. betasitesterol – ajuta în reglarea nivelului colesterolului
    4. scualen (un antioxidant care te scoala și din groapă)
  64. Nuci pecan
    1. betasitesterol
    2. scualen
    3. magneziu
  65. Alune
    1. vitamina E
    2. potasiu
    3. magneziu
    4. betasitesterol – Cercetătorii turci au publicat în 2010 un studiu, în care au administrat subiecților unui eșantion de control 1g de alune pe kg de masă corporală timp de 4 săptămani. S-a constatat o scădere a oxidării LDL, o creștere a particulelor LDL de dimensiune mare și o scădere a celor de dimensiune mică, cele care prezintă pericol de oxidare si penetrare a pereților vaselor de sânge, cauzând leziuni.
  66. Semințe de dovleac
    1. magneziu
    2. potasiu
    3. fitosteroli (reduc LDL-ul de dimensiune mică)
  67. Semințe de floarea soarelui
    1. multă vitamina E
    2. acid folic
    3. B6
    4. potasiu
    5. magneziu
    6. fitosteroli
  68. Nuci
    1. magneziu
    2. B6
    3. acid folic
    4. potasiu
    5. antioxidanți
    6. omega 3
    7. betasitesterol care scade LDL-ul de dimensiune mica
  69. Semințe de in
    1. cea mai buna sursa de omega 3
    2. magneziu
    3. B6
    4. acid folic
    5. potasiu
    6. magneziu
    7. seleniu
  70. Nuci de macadamia
    1. magneziu
    2. seleniu
  71. Fistic
    1. B6
    2. potasiu
    3. magneziu
    4. fitosteroli
    5. antioxidanți
  72. Ulei de măsline
    1. vitamina E
    2. fitosteroli
    3. antioxidanți
    4. numeroase studii certifica faptul că reduce oxidarea colesteroluli LDL
  73. Semințe de chia
    1. omega 3
    2. antioxidanți
  74. Migdale
    1. vitamina E
    2. magneziu
    3. potasiu
    4. antioxidanți
    5. fitosteroli
  75. Semințe de susan
    1. magneziu
    2. B6
    3. antioxidanți
    4. fitosteroli
  76. Usturoi
    1. vitamina C
    2. B6
    3. L-citrulina, necesară pentru oxidul de azot generat de artere pentru curățare
    4. antioxidanți
  77. Curcuma sau tumeric
    1. B6
    2. potasiu
    3. curcumina – un antioxidant puternic, dar cu o absorbție slabă, daca nu se amestecă cu piper negru
  78. Busuioc
    1. vitamina C
    2. antioxidanți
  79. Oregano și măghiranul – antioxidanți
  80. Rozmarin – foarte mulți antioxidanți rari, foarte eficienți împotriva oxidării colesterolului precum și Alzeimer, Lou Gehrig și împotriva îmbătânirii.
  81. Pătrunjel
    1. vitamina C
    2. acid folic
    3. potasiu
    4. magneziu
    5. antioxidanți
  82. Salvie
    1. antioxidanți
    2. antiinflamator
  83. Cimbru – antioxidanți
  84. Ghimbir
    1. antioxidanți
    2. antiinflamator
    3. Un studiu din 2008 publicat în Saudi Medical Journal a aratat că ghimbirul scade trigliceridele și crește HDL!!!
  85. Carne roșie
    1. vitamina B12
    2. seleniu
    3. B6
    4. potasiu
    5. magneziu
  86. Carne de căprioară
    1. B6
    2. B12
    3. potasiu
    4. magneziu
    5. peptidă antioxidativă (APVPH 1) care inhibă producția de compuși oxidați
  87. Ficat
    1. B12
    2. seleniu
    3. potasiu
    4. Alegeți ficat de animale tinere: miel, vițel, astfel evitați acumularea de toxine
  88. Carne albă (porc și vrabioară)
    1. B6
    2. B12
    3. seleniu
    4. potasiu
    5. magneziu
  89. Carne de pui și curcan
    1. B6
    2. B12
    3. potasiu
    4. magneziu
  90. Calamar și caracatiță
    1. B12
    2. B6
    3. omega 3
    4. vitamina E
  91. Scoici
    1. B12
    2. omega 3
    3. vitamina E
    4. vitamins C
  92. Crustacee
    1. B12
    2. vitamina E
    3. vitamina D
    4. omega 3
    5. magneziu
    6. B6
  93. Somon
    1. B6
    2. B12
    3. seleniu
    4. vitamina C
    5. acid folic
    6. potasiu
    7. magneziu
    8. omega 3
  94. Păstăv
    1. B6
    2. B12
    3. potasiu
    4. magneziu
    5. omega 3
  95. Ton
    1. B12
    2. B6
    3. seleniu
    4. potasiu
    5. magneziu
    6. omega 3
  96. Ton
    1. B12
    2. B6
    3. omega 3
    4. magneziu
    5. seleniu
  97. Sardine
    1. vitamina D
    2. B12
    3. vitamina E
    4. potasiu
    5. magneziu
    6. omega 3
  98. Macrou
    1. vitamina D
    2. vitamina E
    3. B12
    4. B6
    5. seleniu
    6. magneziu
    7. potasiu
    8. omega 3
  99. Hering
    1. vitamina D
    2. B12
    3. B6
    4. potasiu
    5. magneziu
    6. omega 3
  100. Pește alb
    1. B12
    2. B6
    3. potasiu
    4. omega 3
  101. Brânză – B12
  102. Brânză maturată de la animale ce au păscut iarbă – K2, ce muta calciul de pe artere în oase
  103. Iaurt
    1. B12
    2. potasiu
    3. magneziu
    4. B6
  104. Soia fermentată-cea mai mare concentrație de K2 în forma Mk7, care curăță arterele de calciu
  105. Ouă
    1. vitamina D
    2. acid folic
    3. B12
  106. Ceai verde – antioxidanți
  107. Cafea
    1. acid folic
    2. potasiu
    3. vitamina E
    4. antioxidanți
  108. Ciocolată neagră
    1. magneziu
    2. antioxidanți
    3. L-arginină, L-citrulină, resveratrol, toate responsabile pentru oxidul de azot ce curăță arterele
  109. Spirulină
    1. vitamina C
    2. vitamina E
    3. B6
    4. acid folic
  110. Drojdie
    1. întreg complexul B, inclusiv B12
    2. acid folic
    3. seleniu

Sursa informațiilor este cartea Superfoods – cele mai sănătoase alimente, scrisă de Dr. Tonia Reinhard.

Ca o concluzie personală, după parcurgerea carți:

Îmi păstrez părerea că nivelul scăzut al insulinei este extrem de important pentru sănătate și in special pentru sănătatea cardiovasculară; eu reușesc să obțin asta mâncând o singură dată pe zi. Dacă ar fi să alcătuiesc o masă ținând cont de tot ce am scris mai sus ar arăta asa:

  1. proteine din pește si fructe de mare, fiind net superioare față de orice altă carne
  2. grăsimi din: nuci, migdale, semințe, avocado, ulei de măsline
  3. glucide puține din frunze verzi si fructe de pădure
  4. desert: ciocolată neagra și doar pentru că sunt sărbătorile aș bea un pahar de vin roșu pentru resveratrol.

Știu ca mulți veți fi tentați sa faceți o exceptie și să beți un pahar, așa că vă recomand un truc: mâncați un cub de drojdie pentru complexul de vitamine B, alcoolul face să pierdeți B-urile.

 

3 COMENTARII

  1. Tot mi-ar place o lista cu meniurile tale zilnice.
    Ce zici aici e foarte teoretic ( mananci tu des peste cu migdale, frunze verzi si ciocolata neagra? Sau calamari cu avocado, mure si un pahar de vin?)

    • Încerc să mănânc o dată pe zi, din când în când postesc câteva zile la rând.
      Nu gătesc și rar mănânc mâncare gătită, cel mai adesea aleg salate cu multă verdeață, dar nu ocolesc cantități moderate de cartofi dulci, linte sau fasole. Pun ulei de măsline pe tot, de parca nu-i pe bani.
      De ronțăit sting orice fel de nuci, migdale, alune.
      Nu-mi lipsește ciocolata neagră.
      Ocazional mănânc pește și carne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here