Principala cauză a mortalității pe plan mondial e reprezentată de bolile cardiovasculare.
Am pregătit o listă albă, cu alimente care te ajută să fii sănătos din acest punct de vedere:
- Sparanghel
- bogat în vitamina C – probabil cea mai importantă vitamină pentru păstrarea sănătății și a elasticității vaselor de sânge
- bogat în acid folic, care (împreună cu B12) reduce homocisteina, un rezultat al metabolizării proteinelor extrem de periculos pentru artere
- bogat în potasiu, care scade tensiunea
- bogat în antioxidanți, ce reduc radicalii liberi ce pot oxida colesterolul de dimensiune mică LDL, facilitând arteroscleroza
- Sfeclă si frunze de sfeclă
- bogate în magneziu, un electrolit implicat în foarte multe procese din organism, inclusiv reglarea tensiunii
- potasiu
- antioxidanți
- vitamina C
- vitamina E
- Muștar chinezesc
- vitamina C
- antioxidanți
- Kale
- antioxidanți
- vitamina C
- potasiu
- Varză albă
- antioxidanți
- vitamina C
- potasiu
- Conopidă
- bogată în B6, care poate ajuta în neutralizarea homocisteinei
- vitamina C
- omega 3 – este foarte important deoarece e antiinflamator și mai important este raportul față de omega 6 , care e proinflamator. Dacă e omega 6 prea mult, ăsta foloște aceleasi bărci de transport precum omega 3.
- acid folic
- Varză roșie
- B6
- omega 3
- Brocoli
- potasiu
- magneziu
- Varză de Bruxelles
- potasiu
- antioxidanți
- omega 3
- vitamina C
- Andivă
- vitamina C
- antioxidanți
- acid folic
- Anghinare
- vitamina C
- antioxidanți
- Rucola
- vitamina C
- antioxidanți
- magneziu
- Fenicul – puternic antioxidant
- Lăptuci
- potasiu
- antioxidanți
- omega 3
- Muguri de lucernă
- vitamina C
- acid folic
- Năsturel
- vitamina C
- antioxidanți
- Iarbă grasă, grătiță, iarba porcului, buruiana grasă (nici eu nu am auzit de ea până acum)
- vitamina C
- antioxidanți
- magneziu
- potasiu
- oleraceină A, oleraceină B, oleraceină C, care conform unui studiu publicat în Phitothrapy Research in 2009, au putere antioxidantă mai mare decat vitamina C și E.
- Spanac
- magneziu
- potasiu
- omega 3
- vitamina B6
- vitamina C
- vitamina E
- antioxidanți
- Bamă
- vitamina C
- potasiu
- antioxidanti
- B6
- Ardei gras
- cantitate uriașă de vitamina C
- antioxidanți
- Ardei iute
- vitamina C
- antioxidanți
- Dovlecel
- potasiu
- B6
- antioxidanți
- Roșii
- vitamina C
- antioxidanți
- Castravetele amar sau goya – multa vitamina C
- Fasolea verde – multa vitamina C
- Mazăre
- B6
- vitamina C
- magneziu
- potasiu
- antioxidanți
- Vânătă
- potasiu
- antioxidanți
- Ceapa
- vitamina C
- vitamina B6
- niste antioxidanți șmecheri rău
- Praz – vitamina C
- Nap și frunze de nap
- B6
- potasiu
- vitamina C
- acid folic
- Morcov
- foarte bogat în antioxidanți
- vitamina C
- vitamina E
- acid folic
- Dulse (algă marină)
- una din puținele surse vegetale de vitamina B12
- vitamina B6
- potasiu
- antioxidanți
- Nori (altă algă marină, e cea care învelește sushi)
- vitamina C
- antioxidanți
- Kombu (algă)
- magneziu
- antioxidanți
- Wakame (algă)
- omega 3
- acid folic
- magneziu
- Ciuperci champignon
- potasiu
- antioxidanți
- Mânătarcă – antioxidanți
- Gălbiori-potasiu
- Enoki – antioxidanți
- Zgârciob
- sursă naturală de vitamina D
- potasiu
- antioxidanți
- Pleurotus
- B6
- potasiu
- Linte
- vitamina C
- B6
- potasiu
- antioxidanți
- Lime – vitamina C
- Lămâi
- vitamina C
- antioxidanți
- Grapefruit
- vitamina C
- potasiu
- magneziu
- antioxidanți
- Avocado
- vitamina B6
- vitamina E
- acid folic
- magneziu
- potasiu
- antioxidanți
- Caise
- vitamina C
- potasiu
- vitamina E
- antioxidanți
- Cireșe
- multa vitamina C
- potasiu
- antioxidanți
- Nectarine și piersici
- vitamina C
- vitamina E
- potasiu
- antioxidanți
- Acai
- cel mai bogat fruct de pe planetă in antioxidanți
- vitamina C
- vitamina E
- potasiu
- Guava
- dintre fructele tropicale au cea mai mare cantitate de antioxidanți
- vitamina C
- acid folic
- potasiu
- vitamina E
- B6
- magneziu
- Kiwi
- vitamina C
- vitamina E
- vitamina B6
- magneziu
- omega 3
- Pepene roșu
- coaja conține L-citrulină, care e necesară pentru producția de oxid de azot, care este un agent de autocurățare a arterelor
- vitamina C
- magneziu
- potasiu
- B6
- Pepene galben
- vitamina C
- potasiu
- magneziu
- antioxidanți
- Struguri
- resveratrol – foarte important pentru oxidul de azot produs în artere
- vitamina C
- vitamina B6
- potasiu
- antioxidanți
- previn oxidarea LDL
- Căpsuni
- vitamina C
- potasiu
- magneziu
- acid folic
- antioxidanți
- previn oxidarea LDL
- Rodie
- vitamina E
- vitamina B6
- potasiu
- antioxidanți
- Mure
- vitamina C
- vitamina E
- potasiu
- magneziu
- antioxidanți
- Zmeură
- vitamina C
- vitamina E
- potasiu
- magneziu
- antioxidanți
- Afine
- resveratrol
- vitamina C
- Coacăze
- vitamina C
- cantități mari de antioxidanți
- Merișoare – cantitați uriase de vitamina C
- Nuci braziliene
- vitamina E
- magneziu
- betasitesterol – ajuta în reglarea nivelului colesterolului
- scualen (un antioxidant care te scoala și din groapă)
- Nuci pecan
- betasitesterol
- scualen
- magneziu
- Alune
- vitamina E
- potasiu
- magneziu
- betasitesterol – Cercetătorii turci au publicat în 2010 un studiu, în care au administrat subiecților unui eșantion de control 1g de alune pe kg de masă corporală timp de 4 săptămani. S-a constatat o scădere a oxidării LDL, o creștere a particulelor LDL de dimensiune mare și o scădere a celor de dimensiune mică, cele care prezintă pericol de oxidare si penetrare a pereților vaselor de sânge, cauzând leziuni.
- Semințe de dovleac
- magneziu
- potasiu
- fitosteroli (reduc LDL-ul de dimensiune mică)
- Semințe de floarea soarelui
- multă vitamina E
- acid folic
- B6
- potasiu
- magneziu
- fitosteroli
- Nuci
- magneziu
- B6
- acid folic
- potasiu
- antioxidanți
- omega 3
- betasitesterol care scade LDL-ul de dimensiune mica
- Semințe de in
- cea mai buna sursa de omega 3
- magneziu
- B6
- acid folic
- potasiu
- magneziu
- seleniu
- Nuci de macadamia
- magneziu
- seleniu
- Fistic
- B6
- potasiu
- magneziu
- fitosteroli
- antioxidanți
- Ulei de măsline
- vitamina E
- fitosteroli
- antioxidanți
- numeroase studii certifica faptul că reduce oxidarea colesteroluli LDL
- Semințe de chia
- omega 3
- antioxidanți
- Migdale
- vitamina E
- magneziu
- potasiu
- antioxidanți
- fitosteroli
- Semințe de susan
- magneziu
- B6
- antioxidanți
- fitosteroli
- Usturoi
- vitamina C
- B6
- L-citrulina, necesară pentru oxidul de azot generat de artere pentru curățare
- antioxidanți
- Curcuma sau tumeric
- B6
- potasiu
- curcumina – un antioxidant puternic, dar cu o absorbție slabă, daca nu se amestecă cu piper negru
- Busuioc
- vitamina C
- antioxidanți
- Oregano și măghiranul – antioxidanți
- Rozmarin – foarte mulți antioxidanți rari, foarte eficienți împotriva oxidării colesterolului precum și Alzeimer, Lou Gehrig și împotriva îmbătânirii.
- Pătrunjel
- vitamina C
- acid folic
- potasiu
- magneziu
- antioxidanți
- Salvie
- antioxidanți
- antiinflamator
- Cimbru – antioxidanți
- Ghimbir
- antioxidanți
- antiinflamator
- Un studiu din 2008 publicat în Saudi Medical Journal a aratat că ghimbirul scade trigliceridele și crește HDL!!!
- Carne roșie
- vitamina B12
- seleniu
- B6
- potasiu
- magneziu
- Carne de căprioară
- B6
- B12
- potasiu
- magneziu
- peptidă antioxidativă (APVPH 1) care inhibă producția de compuși oxidați
- Ficat
- B12
- seleniu
- potasiu
- Alegeți ficat de animale tinere: miel, vițel, astfel evitați acumularea de toxine
- Carne albă (porc și vrabioară)
- B6
- B12
- seleniu
- potasiu
- magneziu
- Carne de pui și curcan
- B6
- B12
- potasiu
- magneziu
- Calamar și caracatiță
- B12
- B6
- omega 3
- vitamina E
- Scoici
- B12
- omega 3
- vitamina E
- vitamins C
- Crustacee
- B12
- vitamina E
- vitamina D
- omega 3
- magneziu
- B6
- Somon
- B6
- B12
- seleniu
- vitamina C
- acid folic
- potasiu
- magneziu
- omega 3
- Păstăv
- B6
- B12
- potasiu
- magneziu
- omega 3
- Ton
- B12
- B6
- seleniu
- potasiu
- magneziu
- omega 3
- Ton
- B12
- B6
- omega 3
- magneziu
- seleniu
- Sardine
- vitamina D
- B12
- vitamina E
- potasiu
- magneziu
- omega 3
- Macrou
- vitamina D
- vitamina E
- B12
- B6
- seleniu
- magneziu
- potasiu
- omega 3
- Hering
- vitamina D
- B12
- B6
- potasiu
- magneziu
- omega 3
- Pește alb
- B12
- B6
- potasiu
- omega 3
- Brânză – B12
- Brânză maturată de la animale ce au păscut iarbă – K2, ce muta calciul de pe artere în oase
- Iaurt
- B12
- potasiu
- magneziu
- B6
- Soia fermentată-cea mai mare concentrație de K2 în forma Mk7, care curăță arterele de calciu
- Ouă
- vitamina D
- acid folic
- B12
- Ceai verde – antioxidanți
- Cafea
- acid folic
- potasiu
- vitamina E
- antioxidanți
- Ciocolată neagră
- magneziu
- antioxidanți
- L-arginină, L-citrulină, resveratrol, toate responsabile pentru oxidul de azot ce curăță arterele
- Spirulină
- vitamina C
- vitamina E
- B6
- acid folic
- Drojdie
- întreg complexul B, inclusiv B12
- acid folic
- seleniu
Sursa informațiilor este cartea Superfoods – cele mai sănătoase alimente, scrisă de Dr. Tonia Reinhard.
Ca o concluzie personală, după parcurgerea carți:
Îmi păstrez părerea că nivelul scăzut al insulinei este extrem de important pentru sănătate și in special pentru sănătatea cardiovasculară; eu reușesc să obțin asta mâncând o singură dată pe zi. Dacă ar fi să alcătuiesc o masă ținând cont de tot ce am scris mai sus ar arăta asa:
- proteine din pește si fructe de mare, fiind net superioare față de orice altă carne
- grăsimi din: nuci, migdale, semințe, avocado, ulei de măsline
- glucide puține din frunze verzi si fructe de pădure
- desert: ciocolată neagra și doar pentru că sunt sărbătorile aș bea un pahar de vin roșu pentru resveratrol.
Știu ca mulți veți fi tentați sa faceți o exceptie și să beți un pahar, așa că vă recomand un truc: mâncați un cub de drojdie pentru complexul de vitamine B, alcoolul face să pierdeți B-urile.
[…] https://www.sanatategratis.ro/110-pentru-inima/ […]
Tot mi-ar place o lista cu meniurile tale zilnice.
Ce zici aici e foarte teoretic ( mananci tu des peste cu migdale, frunze verzi si ciocolata neagra? Sau calamari cu avocado, mure si un pahar de vin?)
Încerc să mănânc o dată pe zi, din când în când postesc câteva zile la rând.
Nu gătesc și rar mănânc mâncare gătită, cel mai adesea aleg salate cu multă verdeață, dar nu ocolesc cantități moderate de cartofi dulci, linte sau fasole. Pun ulei de măsline pe tot, de parca nu-i pe bani.
De ronțăit sting orice fel de nuci, migdale, alune.
Nu-mi lipsește ciocolata neagră.
Ocazional mănânc pește și carne.