Boala omului alb

0

BOALA OMULUI ALB

Obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare erau complet absente tuturor culturilor inainte de a lua contact cu europenii colonizatori.
La scurt timp dupa ce incepeau sa adopte stilul de viata european populatiile indigene cunosteau o explozie a acestor boli. Pentru ca nu stiau cauza, localnicii o numeau “boala omului alb”.
Bizar este ca inainte de colonizatori alimentatia oamenilor din diferite zone ale globului erau foarte variata, de la asiatici care consumau preponderent carbohidrati, la cei din zonele mai reci, care mancau preponderent grasimi. Era insa o simgura constanta: NORMALITATEA unui regim bazat pe alimente cu indice glicemic mic, care nu generau insulina in exces.
Dar oare cum reuseau europenii sa corupa sanatatea localnicilor? Ce le-ar fi putut da, care sa le strice metabolismul intr-un timp atat de scurt?
Sa ne uitam cu ce erau incarcate barcile la plecare… puneau ei oare legume si salata verde, carne, untura si carnati? Normal, doar nu se stricau toate intr-o saptamana. :)))
Aveau ZAHAR si FAINA!
Astea nu se stricau pe drum si erau suficient de concentrate incat sa nu fie nevoie de stocuri uriase de mancare.
Daca nu-ti aud fisa cazand acum, nu stiu ce sa-ti mai zic…
Hai sa recapitulam, era bastinasu, manca radacini, frunze, foci, muste, ce pisici gasea el in tufa lui locala; dar nu avea zahar si nici faina. Traia verde ca bradu’ pana vine cuceritoru’ lu’ peste si-l da pe brazda. Intr-o singura generatie ajung aia vai de capul lor, cu burta mare, diabet si infarct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here