Diabetul cauzează bolile cardiovasculare

0

Am facut zilele trecute un bilanț al cauzelor mortalitații în 2016, în România și din totatul de 256.761:

  • 148.489 au fost din cauze cardiovasculare
  • 2.680 au fost din cauza diabetului

Pare că diabetul este un șoricel comparat cu elefantul reprezentat de bolile cardiovasculare.

Sunt convins că iți vine greu să crezi dar soricelul e tatăl elefantului, adică bolile cardiovasculare de care mor majoritatea românilor sunt cauzate de diabet, care e cauzat de consumul de carbohidrați cu eliberare rapida. (zahar si faina)

Diabetul (de tip 2) este însă jumătatea unui drum, care începe cu ficat gras și insulino rezistență, prediabet, ajunge la diabet și o parte dintre bolnavi continuă spre fibroză, ciroză și cancer hepatic.

Când spun că diabetul e vinovat pentru arteroscleroză, nu mă refer strict la o etapă ci la întreaga evoluție a bolii, începand cu ficatul gras.

Să nu intelegi din asta că mai întâi ești diagnosticat cu diabet și după începe deteriorarea vaselor de sange, nu, nu, lucrurile merg sincron. Din perioada în care începi să faci colacelul de grasime în jurul taliei, semn ca ai ficatul gras și ești insulino rezistent, apoi prediabetic și diabetic. Deteriorarea vaselor de sânge se face de fiecare dată cand arunci în aer glicemia, când bei o cola de exemplu.

Diabetul este o boala cauzată de stilul de viată, adică de ce bagi pe pifometru. Nu, nu faptul că avea tac-tu-mare te condamnă și pe tine, nu-i nici șeful care te stresează la muncă, e ZAHARUL! De aia îi zicea diabet zaharat, ca să știe prostu și să nu mai mănânce zahar.

Știu ca mai sunt și alti factori dar nici unul nu are aceeași importanță precum carbohidrații cu eliberare rapida, mă voi concentra pe ăsta, pentru că-l consider cheia.

Zahărul se lipește de lipoproteinele LDL de dimensiuni mici (inpropriu spus colesterolul rau), precum și de globulele roșii și face ca acestea să devină lipicioase și să adere la artere sau să producă cheaguri. Inima pompează mai tare, ca să compenseze înfundarea, apare hipertensiunea, arterele crapă, placile de colesterol și calciu se desprind și infundă arterele.

Pe masură ce înaintezi spre diabet, performanta corpului tau de a evacua rahatul ăsta pe care insiști sa-l bagi în  tine (ZAHARUL), scade și la sfârșit ești atât de șmecher că si pipilicul ti-e dulce.

Acum, dacă pipilicul tău e dulce, cum crezi tu că sunt arterele tale?! Are logică să crezi că și sangele ar fi dulce și lipicios și că înfunzi instalația? Nu mă crezi? Ia un kg de zahar și toană-l în rezervor la Logan. Coboară geamul și fă o tură prin cartier cu Mărgineanu la blană pe “Mă iubește femeile” și pană să se încheie melodia mă vei întreba ce sunt ăia cuzineți și unde găsești un centru de dezmembrări pentru un motor de schimb.

Lafel se intamplă și în corpul tău, doar că tu ai mecanisme complexe de autocurațare, care luptă cu efectele astea, dar cu sufiecienta ambiție, poți ajunge la acelasi rezultat.

Toate astea sunt prevenibile! Nu te mai atinge de zahăr (si chestii care se transforma in zahăr) NICIODATA!

E singura cale de a te asigura că nu faci să înainteze arteroscleroza.

Indiferent unde te afli în evoluția bolii, daca te oprești acum, ai posibilitatea să te salvezi și corpul tău are posibilități uriașe de vindecare.

Sa ști că nici nu-ți cer ceva atât de absurd, până acum 200 de ani omenirea habar nu avea de zahăr, că era un produs de mega lux. Iți cer practic sa te întorci la normalitate, care e fara zahăr.

Apropo, daca bei cafeaua fara zahăr, dar manânci biscuiti, covrigi, pâine, cereale cu lapte, n-ai înteles! Mă refer la tot zahărul!

Cum ști daca să iți faci griji sau nu?

Dacă iți masori burta și e mai mare decât fundul, ai insulino rezistența și ești pe drumul stricării arterelor. (pentru femei raportul trebuie să fie 0.8).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here