Diabetul

0

Diabetul e doar o etapa a unei evolutii care porneste de la omul sanatos si se sfarseste cu gladiole pe piept.

Cauza principala, pentru ca e una singura, sa nu mai batem campii cu genetica si faza lunii, este toxicitatea consumului de CARBOHIDRATI cu eliberare rapida. (zahar, faina, cartofi, alcool,fructe)

Ce inseamna carbohidrati cu eliberare rapida? Daca rozi trestie de zahar trebuie sa rumegi zdravan la ea, inainte de a scoate vre-un pic de zahar. Daca mananci cartofi cruzi, lafel ai ceva de luptat cu fibrele. Procesarea da la o parte fibrele si lasa glucoza si fructoza disponibile pentru digestie extrem de rapida.

Sa vedem ce face gluzoza:

In corpul tau toata glucoza necesara este o singura lingurita, orice mai mult de atat strica vasele de sange capilare. (devii orb, impotent, ciung)

Din acest motiv atunci cand iti incepi ziua cu un castron de cereale introduci de zeci de ori mai multa glucoza in sange decat trebuie. Pancreasul intra in alerta si produce insulina ca la balamuc. Insulina are o misiune precisa: sa faca glucoza sa se duca dracului. Problema e ca nu exista o cale de a elimina acest nutrient, care prin volum a devenit o toxina periculoasa, nu o pot elimina de exemplu rinichii in urina, ea trebuie sa parcurga o cale metabolica precisa. Insulina ia glucoza de-o aripa si bate la usa celulei musculare, celula se deschide si insulina indeasa acolo cata glucoza poate. Daca mai ramane, glucoza e transformata in glicogen si stocata in muschi si ficat. Daca tot mai e glucoza, e transformata in grasime si bagata in celulele de grasime subcutanata. Daca tot mai e glucoza e bagata in organele interne, grasime viscerala, grasime intramusculara.

Problema e ca tot exercitiul asta te-a lasat fara nutrienti in sange, iar insulina a ramas ridicata, blocand consumul de grasime din rezerve, iar acum trebuie musai sa mananci din nou.

Atunci cand iti iei hrana din cutii frumos colorate, cu termene de valabilitate mari si adaosuri pe masura, in cutie gasesti cel mai des un amestec de zahar si faina, care te va baga intr-un cerc vicios in care mananci, arunci insulina in aer, pui sunci pe tine si iarasi de la capat peste 2 ore.

Dupa cativa ani de astfel de functionare aberanta se intampla un proces natural de protectie, celulele ne mai deschizandu-se la insulina, astfel pancreasul produce si mai multa, apoi celula rezista si mai mult si pancreasul creste si mai mult insulina. Concursul asta poarta numele de rezistenta la insulina. La un momentdat pancreasul nu mai poate tine pasul cu celulele si atunci incepe glucoza sa urce in sange. Asta e prediabet. Apoi, glucoza altoieste pancreasul cu manie proletara, care scade volumul de insulina si glucoza creste puternic. Asta e diabetul de tip 2.

In faza asta sistemul medical te considera interesant, ca esti bun de plata. Iti da insulina injectabila, care intretine concursul aberant al insulinei cu rezistenta celulelor, fiind nevoie de si mai multa insulina. Sa nu crezi ca asta e ok, insulina e lafel de toxica ca glucoza in exces, contribuind la arteroscleroza si mori de infarct sau accident vascular. Daca iei pastile de diabet alea forteaza celulele sa se deschida, dar strica ficatul.

Am terminat acum ce face glucoza, sa vedem ce face fructoza:

In conditii ideale fructoza merge la ficat care o transforma in glucoza, care apoi e rezolvata cum zisei mai sus. Daca insa consumi simultan si glucoza (zahar=fructoza+glucoza), nu se mai intampla asta si fructoza e transformata direct in grasime care e depozitata in ficat. Asta se cheama steatoza sau ficat gras.

Alcoolul face exact acelasi lucru ca fructoza, respectiv ficat gras.

Ficatul gras si rezistenta la insulina sunt un cuplu ideal si se hranesc si se amplifica reciproc.

Sa facem un bilant:

  • Am consumat:
    • zahar
    • faina
    • cartofi
    • fructe
    • alcool
  • Am dobandit:
    • rezistenta la insulina
    • prediabet
    • diabet
    • ficat gras
    • pancreas lovit in aripa

Cum sa ne vindecam?

  1. Nu mai atingem NICIODATA:
    1. zahar
    2. faina
    3. cartofi
    4. fructe (cu exceptia fructelor de padure)
    5. alcool
  2. Cobori nevoia de insulina facand pauza lungi intre mese. Poti manca o data pe zi. Astfel dai ocazia inclusiv pancreasului sa se refaca. Vindeci rezistenta la insulina, vindeci ficatul gras. Ca efecte secundare, scapi si de obezitate si tensiune, basca te faci de neatins in fata cancerului.

Stiu ca pare dur, dar tata a aplicat doar 80% din punctul 1 si a oprit evolutia diabetului, acum scazand doza de insulina.

Doctorul nu-ti va recomanda  pasii indicati mai sus pentru vindecare pentru ca el are ca tinta gestionarea bolii, nu vindecarea. Diabetologii recomanda consumul de carbohidrati cu masura, e ca si cum ai spune: E doar un pic gravida …

30% din populatia adulta a Romaniei are diabet sau prediabet si probabil inca pe atat are insulino rezistenta. Vrei sa vezi daca faci parte dintre cei cu probleme? Ia un metru de croitorie (stiu ca nu mai are nimeni asa ceva, o banda din aia de la intrare in Ikea e numai buna) si masoara burta si fundul. Daca raportul este peste 1 (barbati) si peste 0.8 (femei) ai ficatul gras, insulino rezistenta, prediabet sau diabet.

Tratamentul diabetului (de tip 2) a fost istoric dieta, adica exact ce am zis mai sus. Atunci cand au descoperit insulina, au zis lasa-i si pe ei sa traiasca precum oamenii si le dam insulina, sa nu le creasca glucoza in sange. Problema e ca insulina mare e lafel de toxica precum glucoza mare si cauzeaza ruina sistemului circulator, urmata de infarct. Multi dintre doctori nu au aflat inca asta, studiile care arata asta fiind extrem de noi. Ce sa vorbim noi despre noutati de genul asta, cand presedintele Societatii Romane de Diabet, s-a declarat surprins de fatul ca ardelenii desi mananca mai multa slana, au diabet mai putin decat sarmanii din satele moldovenesti care se indeasa cu paine. Daca nici asta n-a inteles nimic si se incalta cu fesu, alti diabetologi cum or fi?

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here