Diabetul

0

Diabetul e doar o etapă a unei evoluții care pornește de la omul sănătos și se sfârșește cu gladiole pe piept.

Cauza principală, să nu mai batem câmpii cu genetica si faza lunii, este toxicitatea consumului de CARBOHIDRATI cu eliberare rapidă. (zahăr, faină, cartofi, alcool,fructe)

Ce înseamnă carbohidrați cu eliberare rapidă? Daca rozi trestie de zahăr trebuie să rumegi zdravăn la ea, înainte de a scoate vre-un pic de zahăr. Dacă mănânci cartofi cruzi, lafel ai ceva de luptat cu fibrele. Procesarea da la o parte fibrele și lasă glucoza și fructoza disponibile pentru digestie extrem de rapidă.

Să vedem ce face gluzoza:

În corpul tău toată glucoza necesară este o singură lingurița, orice mai mult de atât strică vasele de sânge capilare. (devii orb, impotent, ciung)

Din acest motiv atunci când iți începi ziua cu un castron de cereale introduci de zeci de ori mai multă glucoză în sânge decât trebuie. Pancreasul intră în alertă și produce insulină ca la balamuc. Insulina are o misiune precisă: să facă glucoza să se ducă dracului. Problema e ca nu există o cale de a elimina acest nutrient, care prin volum a devenit o toxină periculoasă, nu o pot elimina de exemplu rinichii în urină, ea trebuie să parcurgă o cale metabolică precisă. Insulina ia glucoza de-o aripa și bate la usa celulei musculare, celula se deschide și insulina îndeasă acolo câtă glucoză poate. Dacă mai ramâne, glucoza e transformată în glicogen și stocată în muschi și ficat. Daca tot mai e glucoză, e transformată în grasime și bagată în celulele de grasime subcutanată. Daca tot mai e glucoză e bagată în organele interne, grasime viscerală, grasime intramusculară.

Problema e ca tot exercițiul ăsta te-a lăsat fara nutrienti în sange, iar insulina a ramas ridicată, blocând consumul de grasime din rezerve, iar acum trebuie musai să manânci din nou.

Atunci cand iți iei hrana din cutii frumos colorate, cu termene de valabilitate mari și adaosuri pe masură, în cutie găsești cel mai des un amestec de zahăr și faină, care te va băga într-un cerc vicios în care mănânci, arunci insulina în aer, pui șunci pe tine și iarăsi de la capăt peste 2 ore.

Dupa câtiva ani de astfel de funcționare aberantă se întamplă un proces natural de protecție, celulele ne mai deschizându-se la insulină, astfel pancreasul produce și mai multă, apoi celula rezistă și mai mult și pancreasul crește și mai mult insulina. Concursul ăsta poartă numele de rezistență la insulină. La un momentdat pancreasul nu mai poate ține pasul cu celulele și atunci începe glucoza să urce în sânge. Ăsta e prediabet. Apoi, glucoza altoiește pancreasul cu mânie proletară și el scade volumul de insulină iar glucoza crește puternic. Ăsta e diabetul de tip 2.

În faza asta sistemul medical te consideră interesant, că ești bun de plată. Iți dă insulină injectabilă, care întreține concursul aberant al insulinei cu rezistența celulelor, fiind nevoie de și mai multa insulină. Sa nu crezi că asta e ok, insulina e lafel de toxică ca glucoza în exces, contribuind la arteroscleroză și mori de infarct sau accident vascular. Daca iei pastile de diabet alea fortează celulele să se deschida, dar strică ficatul.

Am terminat acum ce face glucoza, să vedem ce face fructoza:

In conditii ideale fructoza merge la ficat care o transformă în glucoză, care apoi e rezolvată cum zisei mai sus. Daca însa consumi simultan și glucoză (zahar=fructoză+glucoză), nu se mai întamplă asta și fructoza e transformată direct în grasime care e depozitată în ficat. Asta se cheamă steatoză sau ficat gras.

Alcoolul face exact același lucru ca fructoza, respectiv ficat gras, defapt doctorii nu pot face diferența la ecograf între un ficat îngrașat cu zahăr și unul cu alcool.

Ficatul gras și rezistența la insulină sunt un cuplu ideal și se hranesc și se amplifica reciproc.

Să facem un bilant:

 • Am consumat:
  • zahăr
  • faină
  • cartofi
  • fructe
  • alcool
 • Am dobândit:
  • rezistența la insulină
  • prediabet
  • diabet
  • ficat gras
  • pancreas lovit în aripa

Putem face ceva să stopăm evoluția bolii și să o întoarcem din drum (măcar parțial dacă nu se poate integral)?

 1. Nu mai atingem NICIODATĂ:
  1. zahăr
  2. faină
  3. cartofi
  4. fructe (cu exceptia fructelor de pădure și celor cu conținut mic de zahăr)
  5. alcool
 2. Cobori nevoia de insulină făcând pauze lungi între mese. Poți mânca o data pe zi. Astfel dai ocazia inclusiv pancreasului să se refaca. Vindeci rezistența la insulina, vindeci ficatul gras. Ca efecte secundare, scapi și de obezitate și tensiune, basca te faci de neatins în fata majorității formelor de cancer. Trebuie să cobori nevoia de insulină și apoi cobori doza cât se poate fără să urce glicemia. Insulina rămâne soluția cea mai bună pentru a compensa ce nu poți face prin dietă și…
 3. Mișcare! Dacă te miști vei consuma mai multă glucoză și va fi mai puțină la plimbare de bezmetică prin sânge.

Stiu că pare dur, dar tata a aplicat doar 80% din punctul 1 și a oprit evoluția diabetului, acum scazand doza de insulină.

Doctorul nu-ți va recomanda  pașii indicați mai sus pentru combaterea bolii pentru ca el are ca tinta gestionarea bolii, nu îmbunătățirea sănătății. Diabetologii recomandă consumul de carbohidrați cu masură, e ca și cum ai spune: E doar un pic gravidă …

30% din populația adultă a României are diabet sau prediabet și probabil înca pe atât are insulino rezistență. Vrei să vezi daca faci parte dintre cei cu probleme? Ia un metru de croitorie (știu ca nu mai are nimeni așa ceva, o banda din aia de la intrare în Ikea e numai buna) și masoară burta și fundul. Daca raportul este peste 1 (barbati) și peste 0.8 (femei) ai ficatul gras, insulino rezistența, prediabet sau diabet.

Tratamentul diabetului (de tip 2) a fost istoric dieta, adica exact ce am zis mai sus. Atunci cand au descoperit insulina, au zis lasa-i și pe ei sa trăiască precum oamenii și le dam insulină, să nu le creasca glucoza în sânge. Problema e ca insulina mare e lafel de toxică precum glucoza mare și cauzează ruina sistemului circulator, urmată de infarct. Mulți dintre doctori nu au aflat încă asta, studiile care arată asta fiind extrem de noi. Ce să vorbim noi despre noutați de genul asta, cand președintele Societații Romane de Diabet, s-a declarat surprins de fatul ca ardelenii deși manâncă mai multă slană, au diabet mai puțin decat sarmanii din satele moldovenești care se îndeasă cu pâine. Dacă nici ăsta n-a înteles nimic și se încalța cu fesu’, alți diabetologi cum or fi?

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here