Ești perfect adaptat

0

Veganii se uită la gorile și susțin că aparatul nostru digestiv seamănă cu al lor, deci trebuie să mâncăm frunze, carnivorii se uită la tigru și spun că semănăm mai mult, deci suntem carnivori.

Spune-mi, ai văzut cumva 7 miliarde de tigrii sau de gorile răspândite peste tot în lume? Nu cred … doar oamenii au avut așa succes, dar ce am avut noi și ei nu? Adaptabilitate! Ești perfect adaptat pentru mediul în care trăiești. Strămoșii tăi au suferit mutații pentru a se putea hrănii cu ce găseau în arealul lor. De aia oamenii dintr-unele zone pot mânca grăsime de balenă, alții cartofi dulci, alții cocos, unii chiar și lapte.

Asta înseamnă că poți mânca ce vrei? Nu, asta e o mare eroare. Un asiatic sau un african rupe wc-ul în două dacă îi dai o cană cu lapte, pe când un european n-are nici pe dracu. Un eschimos care nu mai are la îndemână grăsime de balenă sau de focă poate chiar muri, că nu are flora intestinală pregătită pentru altfel de dietă.

Ce trebuie să mănânci? Mie îmi plac răspunsurile simple și as vrea să-ți spun să mănânci verdeață, cu pește și carne, dar răspunsul nu-i bun pentru toți, dealtfel nici un astfel de răspuns nu e bun pentru toți. De ce? Pentru că fiecare are o altă istorie a înaintașilor săi, iar ăia s-au adaptat în mii de ani la mediul în care trăiau. Dacă vrei să știi ce trebuie să mănânci ar putea apela la un test genetic să vezi de pe unde te tragi iar apoi investighează ce mâncau cetățenii din zonele alea.

Am complicat treaba de-a găsit-o bâțu, hai să zicem că suntem toți sud-est-europeni. Preistoric ai noștrii ar fi mâncat poate rațe, iepuri, zimbrii, bivoli, mistreți, urși, căprioare, fructe de pădure, nuci, diferite bălării locale, precum: varza, kale, napi, ridichi, iar acum vreo 10.000 de ani au domesticit animale sălbatice, au băut lapte și s-au apucat să cultive diverse cereale, precum grâul și orzul.

Normal că printre primele chestii de pe lista de cumpărături au fost băuturile, așa că de vreo 6000 de ani s-a cultivat vița de vie.

Măslinele au fost în Creta de vreo 5500 de ani.

În Imperiul Roman se cultivau: grâu, orz, mei, mazăre, fasole, linte, susan, cânepă, napi, măsline, pere, mere, prune. Simultan în afara imperiului, dar în vecinătatea lui se mai cultivau: sfeclă, broccoli, varză de Brussels, capere, conopidă, fenicul, kale, viță de vie.

Din Orientul Mijlociu au venit: inul, ovăzul, castraveții, morcovi, pătrunjelul, prazul, lăptucile, ceapa, migdalele, muștarul.

Orezul a venit în Sicilia în secolul 9. Porumbul, cartofii, roșiile, ardeii, cacaoa au venit din America de 500 de ani.

Să nu uităm latura sezonieră, sunt convins că atunci când se coceau fructele dădeau iama-n ele și se îngrășau pentru iarnă, când probabil mâncau carne și posteau fără voia lor.

Nu știu dacă ai băgat de seamă, dar pe lista asta a apărut foarte de curând zahărul și Coca Cola, deci nu a apucat nimeni să se adapteze genetic la așa mizerii artificiale, poate prin selecție naturală, peste câteva sute de ani vor fii unii alergici la toxinele astea și nu vor mai face diabet și boli cardiovasculare că nu vor putea să le consume, sau poate le turnăm de pe acuma la wc, unde le e locul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here