Fructoza = Alcool – amețeală

2

Pentru cei care citesc pe diagonală: ARTICOLUL ESTE DESPRE FRUCTOZA DIN ZAHĂR!

Am crezut o vreme că zahărul e rău pentru că are jumătate glucoză, acum sunt sigur că e foarte rău pentru că are jumătate fructoză.

Glucoza arde în proporție de 80% ca sursă de energie și 20% merge la ficat unde se transformă in glicogen, care este inofensiv, în afară de faptul că amână consumul din șunci.

Alcoolul e consumat în proporție de 20% ca sursă de energie (inclusiv de către creier, de aici amețeala) și 80% merge la ficat, unde cea mai mare parte se transformă în grăsime, generând ficat gras, insulino rezistență și diabet, care mai departe provoacă infarct sau acident vascular.

Fructoza merge 100% la ficat pentru ca doar el o poate procesa și se transformă în grăsime, cu aceleși efecte ca și alcoolul + colesterol VLDL care participă la arteroscleroză. Cea mai apropiată substanță ca traseu metabolic față de fructoză este alcoolul, cu diferența că fructoza nu poate fi folosită de creier, asa că nu dă și amețeală.

Să tragem concluziile:

Dacă bei Cola, suc de portocale, vodcă sau bere în fiecare zi, ficatul tău sfârsește plin de grăsime, tu te alegi cu rezistență la insulină, apoi cu diabet, arteroscleroză, infarct sau accident vascular și cel mai probabil îți înjumătățești viața.

Nu-i dai alcool lu’ ăla micu dar vede Cola? Mai bine-i dai o bere, măcar știi o treabă.

Am povesțit în trecut cum zahărul glicozilează colesterolul și globulele roșii, participând la arteroscleroză și cheaguri, ei bine află că fructoza face asta de 7 ori mai mult față de glucoză.

Mai face ceva drăguț, zboară sub radar, adică nu o contabilizează creierul, ca nu produce hormoni de sațietate, din contră amplifică foamea.

Întrebarea firească este: Ce zice nebunul ăsta? Să nu-i mai dau mere lu’ ăla mic?

Pericolul metabolic se găsește în formele procesate de fructoză, nu-ți va face rău o tupină de trestie de zahăr că rozi toată ziua la ea și nu iese nimic. Fructele de pădure au puțină fructoză fi mulți antioxidanți, deci merită. Pentru copii normoponderarali nu mi-aș face probleme nici în ceea ce privește restul de fructe, că ei consumă energia iar fibrele din fruct atenuează impactul fructozei. (de aia storcătorul e o idee proastă)

Pentru cei obezi însă, da, aș tăia fructele sau le-as reduce.
Gândițivă ce face ursul toamna: mănâncă fructe să devină gras pentru hibernare, adică devine insulino rezistent intenționat.
Dacă și tu te pregătești să hibernezi poți consuma fructe cu nemiluita, dacă nu, consumă-le cu măsură, iar dacă vrei să slăbești limitează-te la fructe de pădure în cantități mici.

Fructoza (procesată-adică din zahăr) este de departe cea mai mare amenințare pentru sănătea publică, fiind cauza pentru majoritatea cauzelor de mortalitate (boli cardiovasculare, diabet, obezitate, cancer), cu toate astea reușește să treacă și de data asta pe sub radar, că de, zahărul e ieftin și aduce profit.

Să învățăm de la japonezi și italieni care consumă zahăr în mod rarisim și în cantități foarte mici. De aia au speranța de viată așa de mare, că le lipsește toată suita de boli metabolice care îi bagă pe restul în pământ prematur.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua, foarte interesant articolul. Eu incercam sa conving niste bunici care am vazut ca ii dau suc copilului, de sete…le pot arata acest articol si poate inteleg.
    Cu ce putem inlocui zaharul, ce inlocuitor mai nedaunator gasim?Atat pentru adulti cat si pentru copii…la un moment dat vedeam in niste retete pentru copii ca si inlocuitor siropul de artar, este ok?Multumesc.

    • Ștevie și eritriol, dar mai bine cu abstinență de la dulce, că ne face foame dacă nu vin calorii dar noi simțim că am mâncat, creierul se simte păcălit și se revanșează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here