1. Armurariu
Utilizat de secole în medicina tradițională din toata lumea, armurariul a fost lăudat de mult ca fiind un remediu în disfuncțiile sistemului imunitar. În mod specific silimarina, un flavonoid complex derivat din armurariu, a fost folosit pentru afecțiunile ficatului și ale cailor biliare. În conformitate cu oamenii de știință, secretul eficacitații armurariului este abilitatea acestuia de a crește glutationul. S-au facut teste pe sobolani cu nivele de glutation coborâte (date de consum de alcool) și au constatat ca armurariul a protejat ficatul, adică șobolănimea bețivană nu a facut ciroză pentru ca li s-a dat armurariu.
Îti trebuie cam 5 linguri de semințe de armurariu măcinate proaspat / zi. Ca să le poti mânca iți sugerez sa le amesteci cu iaurt grecesc sau smântână.
2. Proteina din zer
Proteina din zer reface glutationul, care a fost coborât în urma unui răspuns imunitar, ridicând nivelul de cisteina. În conformitate cu studii recente, proteina din zer este suplimentul ideal pentru creșterea glutationului, pentru întărirea sistemului imunitar. Este important să evitați variantele procesate de proteine din zer, cele cu ierbicide, hormoni, organisme modificate genetic sau cu îndulcitori; sunt de preferat cele bio, de capră.
3. Alimente bogate în sulf
Se știe încă din 1990 că concentrațiile de glutation din ficat și plamăni scad atounci când aportul de sulf este inadecvat. Acesta este unul dintre multele motive pentru a consuma legumele crucifere, precum:
- Arugula
- Bok choy (varza chinezeasca)
- Broccoli
- Brussel sprouts
- Varză
- Conopida
- Kale (cu asta ți-am facut deja capul calendar – eu am congelatorul plin)
- Ridichi
- Napi
Dar și usturoiul, ceapa și praz-ul sunt super bogate în sulf.
4. NAC
N-acetylcysteine (NAC) ajută la scăderea severității atacurilor respiratorii, ridicând glutationul, subțiind mucusul bronhial, acționand ca un puternic remediu pentru astm. NAC este de fapt un precursor al glutationului și a fost de curând demonstrat ca fiind eficient în tratarea problemelor neurocognitive, precum dependențele și comportamente compulsive, schizofrenia, boala bipolara. Doza recomadată e de 200–500 milligrame pe zi.
5. Acid α-Lipoic
Acidul a-Lipoic ajută la refacerea glutationului după un răspuns imunitar, care îl epuizeaza. Doza recomandată 300 -1200 miligrame pe zi.
În mod natural se găsește în carnea de organe, drojdia de bere, carnea de vită, brocolli, fasole verde și roșii.
6. Nutrienti pentru metilare (Vitaminele B6, B9, B12 si biotina)
Asa cum spune Dr. Mark Hyman: “Ingredientele pentru metilare sunt critice pentru corpul omenesc în vederea producerii glutationului.”
B6 se gaseste în somon, carne de pui, ouă, ficat, carne de porc carne de vită, cartofi dulci, banane, avocado, fistic.
B9 (folați) se găseste în fasole, linte, legume crucifere.
B12 se găseste în produse animale, în concentrația cea mai mare în ficat.
Am mai scris despre asta:
7. Seleniu
Seleniul acționeaza ca un antioxidant puternic și este necesar pentru a crește glutationul. El se gaseste în nuci braziliene, ton, sardine, vită, curcan, ficat, ouă.
8. Vitaminele C & E
Vitamina C ajută glutationul să crească în globulelele roșii și limfocite.
Vitamina E este un puternic antioxidant care lucrează împreună cu glutationul și protejează enzimele de care depinde acesta.
Vitamina C se găsește în ardei, kale, varză de Brussels, brocoli, căpșuni.
Vitamina E se găsește în avocado, semințe de floarea soarelui, ulei de măsline.
Nu stiam ca si sobolanii beau. Mind blown! Si celelalte info erau interesante, dar am ramas cu gandul la ei.