Grăsimi pentru puii de om

0

Există o dezbatere întreagă despre ce ar trebui să mănânce oamenii, dar în ceea ce privește puii de om, e clar, trebuie să mănânce lapte de la mama lor.

Sigur că laptele este adaptat pentru nevoile copilului specifice acelei etape de dezvoltare, însă poate fi interesantă o analiză a formelor sub care sunt livrați acei nutrienți, pentru că acele forme ar putea fi preferate de corpul uman pe tot parcursul vieții.

Laptele uman conține:

 • 4,2% grăsime
 • 1,1% proteine
 • 7,5% carbohidrați
 • 0,2% minerale

Cum nu sunt surprize în ceea ce privește carbohidrații (lactoză) sau în cazul aminoacizilor, vom discuta în continuare despre grăsimi:

 1. Acid DOCOSAHEXAENOIC sau DHA este un acid gras nesaturat de tip Omega 3, ce servește ca o componentă structurală pentru materia cenușie din creier, e necesară pentru piele și retină. DHA este forma de Omega 3 ce acționează pentru protejarea sănătății inimii, celelalte doua forme fiind EPA și ALA, din care, la nevoie, se poate obține DHA (cu condiția ca Omega 6 să nu fie în exces, că fură enzimele). E curios că femeile au nevoie de 15% mai mult DHA decăt bărbații. Surse:
  1. 3400mg/100g caviar
  2. 1500mg/100g somon
  3. 1292mg/100g anșoa
  4. 1195mg/100g macrou
  5. 1105mg/100g hering
  6. 855mg/100g creier de mamifere
 2. Acid NERVONIC este un acid gras nesaturat de tip Omega 9, fiind un nutrient esențial pentru creier. El poate fi obținut din alți doi Omega 9: acid oleic și acid erucic. Surse:
  1. 140mg/100g somon
  2. 63mg/100g semințe de in
 3. Acid OLEIC este un acid gras nesaturat de tip Omega 9, care crește colesterolul bun HDL. El poate fi obținut și din acid linoleic. Surse:
  1. 55-83% din uleiul de măsline
  2. 59-75% din uleiul de nuci Pecan
  3. 36-67% din uleiul de alune
  4. 60% din uleiul de nuci de Macadamia
  5. 20-80% din uleiul de floarea soarelui
  6. 15-20% din uleiul de semințe de struguri
  7. 40-47% din untură
 4. Acid PALMITOLEIC este un acid gras mononesaturat de tip Omega 7, se găsește în majoritatea celulelor din corp, dar cea mai mare concentrație este în ficat. El poate fi obținut din acid palmitic. Surse:
  1. 19-29% cătină
  2. 17% nuci de Macadamia
  3. 13,5% fructul durian
 5. Acid VACCENIC este un acid gras de tip “trans fat” ce se găsește în lapte și produse din lapte, al cărui stereoisomer Acidul cis-vaccenic este un Omega 7 și se găsește în cătină.
 6. Acid PALMITIC este un acid gras saturat și este cel mai întâlnit acid gras din natură, găsindu-se atât în produse animale cât și vegetale. Ăsta chiar nu trebuie să te îngrijoreze că ai destul, defapt îl porți cu mândrie :))), el constituind 30% din grăsimea ta corporală. Acidul palmitic este produs din excesul de carbohidrați.
 7. Acid LAURIC este un acid gras saturat, care constituie 6,2% din componența de grăsime a laptelui uman. Cea mai bogată sursă de acid lauric este uleiul de cocos, în componența căruia reprezintă 49%.
 8. Acid MYRISTIC este un acid gras saturat, care constituie 8,6% din componența de grăsime a laptelui uman. Se găsește în:
  1. ulei de cocos
  2. unt
  3. untură de balenă
  4. durian
 9. Acizi linoleici conjugați sunt izomeri ai acidului linoleic Omega 6, sunt buni pentru crescut mușchi si se găsesc în produsele provenite de la animale ce au păscut iarbă.
 10. Colesterol – componentă pentru creier, materie primă pentru toți hormonii și pentru învelișurile tuturor celulelor.

Dacă facem o trecere în revistă vedem un OMEGA 3, un izomer de OMEGA 6, doi OMEGA 7, doi OMEGA 9 și trei acizi grași saturați.

Dacă ar fi să analizăm alimentele prin prizma componentelor ce se găsesc și în laptele uman sunt câteva ce se fac remarcate:

 1. SOMON –  conține DHA (probabil cel mai important acid gras, deși nu este esențial ca ALA) și acid NERVONIC
 2. ULEI DE MĂSLINE – conține acid OLEIC, acid PALMITIC, acid ALFA LINOLENIC (ALA) – materie primă pentru DHA, acid LINOLEIC.
 3. CĂTINĂ – conține acid PALMITOLEIC și acid cis-VACCENIC
 4. ULEI DE COCOS – conține acid LAURIC și acid MYRISTIC
 5. NUCI DE MACADAMIA – conțin acid OLEIC și acid PALMITOLEIC.
 6. DURIAN – conține acid PALMITOLEIC și acid MYRISTIC
 7. CAVIAR, ANȘOA, MACROU, HERING, CREIER DE MAMIFERE – conțin DHA
 8. SEMINȚE DE IN – conțin acid NERVONIC
 9. NUCI PECAN – conțin acid OLEIC
 10. UNT – conține acid MYRISTIC
 11. UNTURĂ – conține acid OLEIC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here