Insulina

0

INSULINA

Daca mananci 2000 de kcalorii/zi si tot atatea consumi prin miscare se cheama ca esti intr-o stare de echilibru.
Sa zicem ca ai primi o injectie de insulina, asta ar face sa iei o parte din calorii, presupunem 400 kcal si sa le pui deoparte ca grasime.
Deci ai avea de consumat doar 1600, dar tie iti trebuie 2000, ca atatea consumi, deci va trebui sa mananci 400 kcal in plus, asa ca acum mananci 2400….
Insulina este un hormon de stocare grasime.

Ia sa vedem cum ar face asta….
Iti face bunica o portie mare de clatite, din alea din care nu te poti opri din halit si nu vrei sa le imparti cu nimeni. :))
Inainte sa te apuci de infulecat ai in sange cam o lingurita de zahar si corpul tau tine neaparat sa ramana atat, pentru ca zaharul in exces distruge vasele de sange.
Zaharul din clatite face sa explodeze glicemia si pancreasul incepe sa arunce cu insulina ca Becali la popii de pe Muntele Athos.
Insulina pleaca la drum cu o misiune precisa: sa faca zaharul sa dispara, rapid!
Mai intai se duce la muschi si incearca sa-i convinga sa primeasa niste zahar, dar cum zaci pe canapea ca epava de la Costinesti, nu-i prea mare nevoie de el acolo asa ca nu primesc prea mult si mai e o gramada de dosit asa ca o parte din zahar este transformat in glicogen care e stocat in ficat si muschi.
Asta ajuta, dar nu-i suficient, tot mai e zahar, ca ai mancat de parca intrau zilele-n sac.
Insulina indeasa tot ce a ramas sub forma de grasime in stratul adipos subcutanat, in grasimea viscerala si apoi in organele interne. (intotdeauna iti prinde bine niste grasime in organele interne :))))
Cand criza a luat sfarsit si glicemia e din nou in limite normale zici ca macar ai scapat si acum nu mai ai de ce manca, doar ai ras toate clatitele. E o problema insa, nutrientii au fost toti evacuati din sange si acum ar trebui sa accesezi grasimea spre a o folosi.
Surpriza! Insulina care a ramas in cantitati industriale inca in sange sta calare pe sunca ta si nu te lasa sa te atingi de ea.
Insulina este lacatul pe sunci!
Nu ai decat o solutie: Mananci iar!

Imagineaza-ti ca in loc de clatite haleai o cantitate egala ca si calorii de sunca din aia cu un fir zgarcit de carne.
Nutrientii s-ar fi eliberat treptat, nu mai era nici o urgenta sa ii pitim pe unde apucam. Astfel apucai sa folosesti caloriile ca sursa de energie fara sa fie cazul de stocat. Sigur ai fi fost si aici insulina dar intr-o masura infima prin comparatie, doar atat cat trebuie.

Oricum cel mai rau era daca mancai sunca cu clatite, atunci insulina dosea si zaharul si sunca si faceai posteriorul cat o banita de porumb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here