Istoria creierului

0

Timp de 3.5 milioane de ani strămoșii tai maimuțoi au avut dimensiunea creierului relativ constantă. Asta se întapla între acum 6 milioane de ani și acum 2.5 milioane de ani.

Ce s-a schimbat atunci? A venit o glaciațiune mai ceva decat aia de pe vremea lui Ceaușescu. Ce te faci neamule, că e tot acoperit de zăpadă? Pai n-ai de ales și te apuci serios de vânat sau măcar de reciclat ce nu puteau hali animalele carnivore, respectiv măduva și creierul. Puteau face asta stramoșii tăi pentru că aveau la îndemână scule Bosch, Hilti și Rotenberger. :)) Foloseau pietre! Cu ele spargeau cranii și oase, iar maduva și creierul pe care le consumau erau super bogate în acizi grasi cu lanț lung avand 20-22 atomi de carbon: AA, DTA EPA DHA, care ghici la ce sunt bune?

Ia sa vedem, daca manânci creier, oare la ce e bună materia asta prima? Exact! E bună pentru CREIER!

Strămoșii tai au avut o sursă colosală de energie care le-a fost de folos sa le crească volumul creierului și el a crescut pana acum 90.000 de ani, cand și-a atins maximul. Valoarea asta a ramas relativ constanta pana acum 10.000 de ani cand s-a întamplat o alta mare schimbare climatica: încalzirea.

Odata cu încalzirea oamenii s-au apucat de agricultura și au inceput sa mănânce cereale. Consecința a fost o scadere a volumului creierului cu 11% în 10.000 de ani. Scaderea a fost și în înalțime, bărbații pierzând 12cm și femeile 7cm. Aceste pierderi s-au datorat calității slabe a noii alimentații, cerealele fiind foarte slabe în acizi grași, aminoacizi, minerale și vitamine.

De altfel nici nu trebuie să aștepți 10.000 de ani pentru a vedea astfel de urmări.

S-a facut un studiu pe cetățeni cu vârsta între 61 și 87 de ani și vegetarienii au pierdut 5% din creier în 5 ani. La sfârșitul studiului cel mai mic creier de mâncător de carne era mai mare decât cel mai mare creier de vegetarian.

Tot auzim că verișorii noștrii, goriloii manâcă frunze, ce nu spun însa e ca au și cel mai mic creier raportat la restul corpului, dintre toate primatele.

Multe alte maimuțe vânează și mănâncă alte animale, uite cateva exemple de maimuțe deștepte care au dat de gustul cărnii:

  • cimpanzeii
  • gibonii
  • urangutanii
  • babuinii
  • tarsierii (ăstia nici nu pun gura pe frunze, că sunt carnivori)

Pentru cei interesați de sursa informațiilor prezentate vă invit să urmăriți filmul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here