Obezitate financiara

0

Am scris până acum despre cum industria alimentară și cea de sănatate sunt orientate către profit și că pentru o viață lungă, sănătoasă tu trebuie să preiei frâiele, să gândești cu zama ta de sub căciulă și în mod cert ajungi la concluzia că o alimentație fără fast food, fără mâncare procesată, bazată pe plante și produse animale alternând cu perioade de post este soluția.

Am descoperit însă de curând că există sindrom metabolic și la nivel de societate, că și din punct de vedere economic lumea în care trăim este obeză. N-am fumat mocheta, dă-mi o șansă și vei vedea că are sens.

Pentru a înțelege această problemă trebuie să ne uităm iarăși la sursa ei (ca aproape de fiecare dată) : America, această plăcuță Petri a planetei, unde facem toate experimentele, cu rezultate fabuloase uneori și dezastruoase de multe ori.

Primul război mondial a propulsat SUA la statutul de superputere, iar anii de după război au fost o petrecere generală, în care bursa de valori creștea cum am văzut noi numai la Caritas.

Oamenii împrumutau bani ca să cumpere acțiuni, care mergeau numai în sus, se făceau averi, pentru că tot mai mulți fraieri se găseau să vină să cumpere acțiuni din ce în ce mai scumpe. Petrecerea s-a terminat când nu au mai venit alți fraieri … că veniseră deja toți și atunci toți s-au trezit că dețineau active mult supraevaluate, cumpărate pe datorie. Ia și vinde, dar n-ai cui … iar banca te caută să-ți ia casa acum … (seamănă cu Bitcoin sau?)

Ce a urmat? Sistemul bancar a fost pus pe butuci, sărăcie lucie. Putem să de gândim la perioada asta ca la una de fasting, una naturală în care mecanismele pieței libere americane au lucrat și ăia care s-au calicit au devenit faliți. Criza din anii 30 a fost ultima dată când acest proces sănătos s-a produs. În fapt ăsta era și cel mai puternic atuu al americanilor, faptul că lăsau piețele să se regleze singure, fără intervenția statului.

Mai ții minte 2008? Ultima criză, da, și atunci oamenii s-au îndatorat la bănci și a explodat mămăliga … sau? Îți aduci aminte sărăcia lucie de după 2008? Foametea? Nu? Exact … pentru că nu a fost sărăcie lucie … pentru că în loc ca piața să se reglege singură și ăia care au jucat riscant să intre în faliment, ei au fost bine merci salvați de stat. Nu s-a întâmplat autofagia financiară, nu a fost fasting economic, a fost doar o pauză între 2 papanași. Adică nu a exlodat mămăliga, doar o linguriță de mămăligă … unde e restul de mămăligă neexplodată?

Să ne uităm din nou la America … au avut deficit bugetar 14,9% anul trecut și au crescut datoria externă cu 22% (într-un singur an). Au ajuns la 129% din PIB datorie externă, ca idee ultima oară când au fost în zona asta a fost în 1946, cu 118%. Au printat 20% din dolari în ultimul an.

Acum eu nu vreau să mă duc în intersecție cu o pancardă din aia mare cu: Sfârșitul vine! … dar ceva vine sigur … cel mai probabil inflație și o criză pe care nu o mai pot amâna că printatul de bani și împrumuturi că asta o generează defapt.

Eu m-am mai împiedicat de vârful incebergului și în 2018, dar nu mi-am dat seama atunci de amploarea problemei …

America se scufundă sub propria greutate

De ce scriu despre asta? Pentru că se leagă de dietă … nu-ți mai bate capul … vine dieta la tine … :)))

N-ar fi rău sa te găsească cu niște biștari, ca să nu fie cu mult fasting.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here