Proteine

0

PROTEINE

Intre 200 si 300 de grame de proteine sunt scoase zilnic din celule deteriorate si bolnave si aceeasi cantitate este reintrodusa pentru a recladi organismul.
Din aceasta valoare doar 70-80 de grame vine din alimentatie, restul fiind proteine fiind recirculate.
Evident ca de vreme ce adaugam 70-80g de proteine nou noute, tot atea vor trebui sa fie evacuate si sunt, sub forma de uree. (in urina)

Stai sa vad daca mai esti cu mine. Avem o casa din 9000 de caramizi, din care 300 sunt scoase in fiecare zi pentru ca nu mai sunt bune, o parte macinate de vreme, crapate, vai de capul lor. Din alea 300, scoase, 220 sunt curatate, taiate si isi gasesc din nou loc in zidurile casei. Ne mai trebuie 80 de caramizi pe care trebuie sa le acizitionam.
De calitatea acestor caramizi va depinde calitatea casei!

Deci de calitatea proteinelor pe care le mancam depinde calitatea celulelor noastre noi.
Nu putem construi decat din proteine si intr-o mult mai mica masura din grasimi!
Ce inseamna proteine de calitate?
“Proteine de la animale care in decursul vietii lor s-au miscat.” (Citez pe Simona Tivadar)
Adica un pui care a crescut intre alti 10000 de pui ingramaditi va avea o calitate mult redusa fata de cocosul bunicii, care alearga in toata curtea.
Pestele spre exemplu, chiar si cel de crescatorie va fi mai valoros din punct de vedere al calitatii, fata de un pui de crescatorie, pentru ca pestele are mai mult spatiu de miscare.
Vad experti pe net care chiar daca practica diete carnivore nu se intereseaza deloc de calitatea proteinelor pe care le consuma, cumpara ce au la primul Mall care le iese in cale.
Trebuie sa incepi sa intrebi cum a fost crescut animalul.
Va trebui probalil sa incepem sa cumparam carne de la tarani….

De ce totusi nu recircula corpul intreaga cantitate de proteine?
Pentru ca exista unele pe care nu le poate sintetiza si trebuie neaparat sa le luam din mancare. (aminoacizi esentiali, ca sa vorbesc urat)

Gasiti mai jos lista integrala cu acestia, impreuna cu sursele in care se gasesc, in ordine descrescatoare a concentratiei. Am lasat denumirile in engleza in cazul in care cineva doreste sa le studieze in continuare.

  1. phenylalanine-soia, branza parmezan, seminte, nuci, vita, miel, pui, curcan, porc, peste, fructe de mare, oua, fasole, linte
  2. valine-branza parmezan, soia, miel si vita, pui si curcan, porc, seminte si nuci, peste, fasole si linte, ciuperci
  3. threonine-vita si miel, soia, porc, pui si curcan, ficat, branza parmezan, peste, midii, seminte si nuci
  4. tryptophan-seminte si nuci, soia, branza mozarela, miel, vita, porc, pui si curcan, peste, crustacee,
  5. methionine- nuci braziliene, vita, miel, branza parmezan, pui si curcan, porc, peste, soia, oua, iaurt
  6. leucine-branza parmezan, soia, vita, pui, porc, seminte si nuci, peste, fructe de mare
  7. isoleucine-porc, vita, miel, pui, peste, branza parmezan, seminte, drojdie
  8. lysine-vita, miel, branza parmezan, pui si curcan, porc, soia, peste, creveti,seminte, nuci, oua
  9. histidine- vita, miel, branza parmezan, porc, pui, curcan, soia, peste, seminte, nuci, oua

Ce m-a surprins pe mine a fost faptul ca vita si mielul au concentratie si varietate mai mare decat porcul si puiul. Concluzionez ca ar putea fi interesanta de explorat carnea de vita… mai mult.
De asemenea ma surprinde concentratia de aminoacizi esentiali din branza Parmezan, care mai are pe de-asupra si vitamina k2 (care curata vasele de sange de placile ce calciu).
Soia puteti sa o lasati dusmanilor, ca e generatoare de estogen.

Pestele e super bun pentru ca poate fi si sursa pentru ceilalti nutrienti esentiali: acizii grasi, dar despre asta, vom discuta in episodul urmator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here