Universitatea Harvard a realizat un studiu pe o perioada de 80 de ani în care absolvenții acesteia au fost chestionați periodic.
Over nearly 80 years, Harvard study has been showing how to live a healthy and happy life
Concluziile au fost extrem de interesante: sanatatea metabolică (subiect dezbătut pe larg în trecut pe blogul ăsta), renunțatul la fumat, alcoolul cu moderație, sportul – toate sunt importante pentru o viața lungă și sănătoasă, surpriza vine însă din altă parte: relațiile armonioase sunt cel puțin lafel de importante.
Relațiile apropiate sunt mai importante decât banii și faima pentru o viață fericită, care la rândul ei determină starea de sănătate mentală, iar asta la rândul ei influențează longevitatea.
Acum, eu sunt foarte departe de a fii un expert în aspectele longevității, ba din contră, acum 2 ani mă apropiam de suta de kilograme, nu făceam sport, fumam, beam și mă concentram pe muncă mai mult decât pe a dezvolta și a hrănii relații împlinite cu oamenii din jurul meu.
Cea mai ușoară parte mi s-a părut slăbitul, am dat jos 18 kg cu regim keto dar mai ales cu post prelungit.
Lasatul de fumat și băutură e ușor, eu m-am lăsat de zeci de ori. :)))
Sportul nu-mi vine mânușă dar am înțeles că trebuie așa că am început să prestez.
La treaba cu relațiile cred că e cu mult mai complicat pentru că psihologia e mai grea decât nutriția sau sportul.
Dificultatea însă nu ar trebui să ne sperie, pentru că și în acest caz există experți și resurse pe care le putem accesa.
Am început de curând să studiez subiectul și am câteva concluzii:
- Relațiile nu merg pur și simplu, necesită multă grijă, implicare, timp, atenție, înțelegere și dragoste. Mai ales în relația de cuplu sunt mulți care după ce au găsit persoana potrivită consideră că munca lor a luat sfârșit, în realitate, deabia începe. Nu pierde vremea aiurea cu activități care nu aduc plus valoare vieții tale, investește timpul în relația de cuplu, în cea cu copiii, cu părinții și prietenii tăi.
- Oamenii sunt condiționați de formarea lor din copilărie și e nevoie de multă introspecție pentru a ne înțelege și accepta pe noi, astfel încât să puteam relaționa cu ceilalți într-un mod care să ne aducă nouă și lor împlinirea.
- Trebuie să încercăm să trăim viața într-un mod conștient, eliberați de automatismele programate de modelele pe care le-am avut in primele etape ale vieții. Asta se numește “mindfulness” și cel mai ușor pot exiplica abordarea asta ca fiind un joc de fotbal în care nu dai în minge imediat cum ajunge la tine, faci mai întâi un stop pe piept, ți-o potrivești și apoi șutezi, adică nu mai reacționezi pur și simplu ci analizezi și iei decizii conștiente. Când cineva îți taie calea în trafic poți alege să accepți faptul că te-a înfuriat, dar să te gândești că poate a avut un motiv să facă asta, o urgență și așa nu vei fi tentat să îi întorci favoarea.
- Nu e nimeni expert, când vine vorba de relații interumane toți suntem lăutari după ureche, cere ajutorul unui prieten atunci când ai nevoie și nu-ți fie teamă să apelezi la un psiholog când ai dificultăți.
Un Paște foarte fericit îți doresc! 🙂