Ai auzit de antioxidanți, dar stii că există o măsură a alimentelor de a neutraliza radicalii liberi implicați în procesele de oxidare? Scorul ORAC a fost dezvoltat de Institutul National al Imbătrânirii, o ramura din Institutul National al Sanatatii. (americani)
Oxigen Radical Absorbtion Capacity se masoara în micromoli echivalenți de polifenoli, la 100g (nu mă întreba ce înseamă asta că nu mi-a placut chimia):
- Cuișoare 314.446
- Scorțișoară 267.536
- Oregano 200.129
- Tumeric 159.277
- Cacao pudră 80.933
- Chimion 76.800
- Patrunjel 74.349
- Busuioc 67.553
- Curry 48.504
- Salvie 32.004
- Ghimbir 28.811
- Piper 27.618
- Chilli 23.636
- Acai 18.500
- Prune 5.770
- Coacăze 2.400
- Mure 2.036
- Kale (nap) 1.770
- Merișoare 1.750
- Căpsuni 1.540
- Spanac 1.260
- Rodie 1.245
- Zmeură 1.220
Concluzia? Folosește mirodenii și daca ai poftă de fructe, alege fructele de pădure.
Daca vei cauta vei gasi diferite valori pentru același aliment deoarece conținutul de polifenoli poate varia în funcție de mulți factori.