Teorie nouă arteroscleroză

0

Arteroscleroza are 2 mari etape:

 1. Homocisteina
  Homocisteina (homocysteine) este un rezultat al metabolizării de metionină, care este un aminoacid esențial, gasit în nuci braziliene, soia, carne de vită, oaie, ouă, branză, pui, porc, pește, fasole.
  Acum, cum e vorba de un aminoacid esențial nu se pune problema să îl tai de pe listă, nici nu prea ai cum, dat fiind că se gasește în atat de multe.
  Trebuie însă să o ai în vedere, dacă ești disperat cu proteinele, ceea ce mă gândesc că te-ar putea plasa culmea în cele două categorii de oameni cu vederi contrare:

  1. carnivorii (care o ard doar pe carne)
  2. vegetarienii (cu propulsie pe soia și fasole)
   Problema cu acest produs al arderii de metionina, respectiv homocisteina este un fel de glaspapir (glass paper) pentru arterele tale, facându-le zdrențe și este foarte important pentru o viata lungă să te descotorosești de ea cat mai repede.
   Cum scapi de homocisteină?
   Simplu: B9 (acid folic) și B12, adică frunze verzi si ficat!
 2. Glicozilarea

Face organismul tau niste guguloaie mari, frumoase, numite LDL, niște proteine cu rol de barca, pe care le umple ochi cu colesterol și vitamine liposolubile pe care le trimite în corp să fie descărcate unde este nevoie. Dupa ce sunt descarcăte devin LDL de dimensiune mică și în mod normal sunt colectate de HDL și întoarse în ficat să fie reâncarcate cu colesterol sau să fie distruse.

În, mod normal! Nu mai suntem însă în situație de normalitate, nu-i asa? De ce?
Pentru că ai pus botul la vrajeală ieftină cu manâncă de un trilion de ori pe zi și zahărul tău din sânge, saltă la fiecare masa. Fii atent acum că vine poanta: zahărul se prinde de particulele mici de LDL printr-un proces care se cheamă glicozilare și HDL nu-l mai poate recicla. Ăsta e motivul pentru care “colesterolul bun-HDL” scade daca bagi mult zahăr.
Bun, ramâne LDL-ul de dimensiuni mici, la brat cu zahărul și se plimbă bezmetic prin corp, cand da de zgârieturile de pe artere facute de homocisteina, intra în tesutul epitelial, unde globulele albe macrofage sesizează ce se întamplă și pornesc un proces inflamatoriu.
Cheia pentru a opri glicozilarea? Mese rare și fara zahăr!

Ca sa fie arterele puternice împotriva homocisteinei trebuie vitamina C.

Pentru a transforma homocisteina în altceva trebuie B9 și B12 (sau B6, pe altă filieră)

Pentru a curata arterele de colesterol, după glicolizare trebuie vitamina K2.

Vedem ca arteroscleroza are două mari componente:

 1. deficientă: vitamina C, B9, B12, B6, K2
 2. toxicitatea: zahărul și fumatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here