Teorie noua arteroscleroza

0

Arteroscleroza are 2 mari etape:

  1. Homocisteina
    Homocisteina (homocysteine) este un rezultat al metabolizarii de metionina, care este un aminoacid esential, gasit in nuci braziliene, soia, carne de vita, oaie, oua, branza, pui, porc, peste, fasole.
    Acum, cum e vorba de un aminoacid esential nu se pune problema sa il tai de pe lista, nici nu prea ai cum, dat fiind ca se gaseste in atat de multe.
    Trebuie insa sa o ai in vedere, daca esti disperat cu proteinele, ceea ce ma gandesc ca te-ar putea plasa culmea in cele doua categorii de oameni cu vederi contrare:

    1. carnivorii (care o ard doar pe carne)
    2. vegetarienii (cu propulsie pe soia si fasole)
      Problema cu acest produs al arderii de metionina, respectiv homocisteina este un fel de glaspapir (glass paper) pentru arterele tale, facandu-le zdrente si este foarte important pentru o viata lunga sa te descotoroseti de ea cat mai repede.
      Cum scapi de homocisteina?
      Simplu: B9 (acid folic) si B12, adica frunze verzi si ficat!
  2. Glicolizarea

Face organismul tau niste guguloaie mari, frumoase, numite LDL, niste proteine cu rol de barca, pe care le umple ochi cu colesterol si vitamine liposolubile pe care le trimite in corp sa fie descarcate unde este nevoie. Dupa ce sunt descarcate devin LDL de dimensiune mica si in mod normal sunt colectate de HDL si intoarse in ficat sa fie reincarcate cu colesterol sau sa fie distruse.

In, mod normal! Nu mai suntem insa in situatie de normalitate, nu-i asa? De ce?
Pentru ca ai pus botul la vrajeala ieftina cu mananca de un trilion de ori pe zi si zaharul tau din sange, salta la fiecare masa. Fii atent acum ca vine poanta: zaharul se prinde de particulele mici de LDL printr-un proces care se cheama glicolizare si HDL nu-l mai poate recicla. Asta e motivul pentru care “colesterolul bun-HDL” scade daca bagi mult zahar.
Bun, ramane LDL-ul de dimensiuni mici, la brat cu zaharul si se plimba bezmetic prin corp, cand da de zgarieturile de pe artere facute de homocisteina, intra in tesutul epitelial, unde globulele albe macrofage sesizeaza ce se intampla si pornesc un proces inflamatoriu.
Cheia pentru a opri glicolizarea? Mese rare si fara zahar!

Ca sa fie arterele puternice impotriva homocisteinei trebuie vitamina C.

Pentru a transforma homocisteina in altceva trebuie B9 si B12 (sau B6, pe alta filiera)

Pentru a curata arterele de colesterol, dupa glicolizare trebuie vitamina K2.

Vedem ca arteroscleroza are doua mari componente:

  1. deficienta: vitamina C, B9, B12, B6, K2
  2. toxicitatea: zaharul si fumatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here