Trăiește murdar, hrănește-te curat!

1

Am trecut într-o zi pe la un târg de vechituri, îmi place să mă benoclez, chiar dacă nu cumpăr mereu. De data asta însă am luat câteva cărți de la un anticar la ieșire. Spre marea mea surpriză, când am ajuns acasă am constatat că una dintre ele e chiar bună: 

Cartea vorbește despre un stil de viață prin care trăiești sănătos doar dacă ești în armonie cu facteriile tale. Eu mă voi limita însă la partea ce ține de dietă și vă las să citiți cartea pentru restul.

  1. Alege cu atenție carbohidrații – cei simplii adică zahărul și amidonul produc obezitate, diabet și inflamație dar modifică și compoziția microbiană susținând proliferarea speciilor fungice. Există însă carbohidrați complexi pe care nu-i poți digera și care ajung în colon unde hrănesc speciile benefice de bacterii, care produc acizi grași cu lanț scurt ce hrănesc celulele colonului și ne feresc de cancer. Cele două tipuri de carbohidrați complexi sunt: amidonul rezistent (banane verzi, fasole, linte, mazăre) și inulina (anghinare, ceapă, praz, rădăcină de cicoare, sparanghel, usturoi).
  2. Alimentele fermentate sunt vedetele rock ale microbiomului. Dacă fibrele sunt prebiotice, adică mâncare pentru bacterii, varza murată, kimchi și alte murături (în saramură) conțin bacterii vii, de aceea trebuie să le mâncăm zilnic.
  3. Controlați consumul de carne, nu pentru că ar fi rea pentru microbiom, ci pentru a lăsa mai mult loc pentru fibre. Familiariza-ți-vă cu idea de carne = condiment, nu fel de mâncare.
  4. Mai multe plante – fibrele nedigerate din plante sunt materia brută pentru fermentarea bacteriilor. Varietatea de plante pe care o consumăm este cea care determină varietatea bacteriilor noastre. Partea dură a plantelor, precum tulpina de brocoli, rădăcina și tulpina de sparanghel sunt bogate în fibre.
  5. Alimente cu pământ pe ele – cumpără din piețe, de la țărani, care cultivă soiuri locale, la marginea orașului, nu cumpăra din magazine mari deoarece bagajul enzimatic și microbian al acelor alimente se deteriorează mult până ajung pe masa ta. Găsește țărani care folosesc bălegar ca îngrășământ și cât mai puține chimicale.
  6. Spune nu zahărului pentru că hrănește bacteriile patogene și ciupercile. Zahărul dă dependență pentru că atunci când ai a floră mâncătoare de zahăr, aia îți dă comandă să o alimentezi, adică tu ești prostul bacteriei, ea cere zahăr și tu te execuți. Zahărul interferează cu capacitatea globulelor albe de a lupta cu infecțiile. Îndulcitorii artificiali sunt lafel de nerecomandați pentru microbiom.
  7. Să ne concentrăm pe ce adăugăm, nu pe ce scoatem, pentru că absența alimentelor sănătoase duce la boală. Putem să ne facem câte o plăcere, dacă în rest mâncăm sănătos.
  8. Reantrenează papilele gustative să accepte mai multe legume amare în locul zahărului, înlocuind tăițeii cu “tăiței” de zucchini, cartofii prăjiți cu dovlecelul, piureul de cartofi cu piure de banane verzi, orezul cu conopida; adaugă în omlete varză kale, praz, țelină, ceapă, usturoi, ardei; redu gustul pentru dulce cu ghimbir proaspăt în ceaiuri și limonade.
  9. Fără mâncare modificată genetic, fără pesticide, hormoni, antibiotice adică fără hrană procesată, dacă vine la cutie, nu o mânca.

Alimente care fac bine microbiomului: ceapa, usturoiul, prazul, anghinare, fasole, sparanghel, morcovi, roșii, banane, semințe de in, radicchio, andive, varză acră, varză kimchi, legume verzi, rădăcinoase, nuci, ulei de măsline, nuci de cocos, quinoa, făină (de nucă de cocos,de năut, banane verzi).

Alimente neutre (cu condiția să fie sub 120g și să fie consumate la o masă): pește, vânat, vită hrănită cu iarbă, carne de pui, ouă, unt, un păhărel de alcool.

Alimente dăunătoare microbiomului: lactate nefermentate, zahăr, îndulcitori artificiali, porumb, gluten, grâu, orez, cartofi, paste, carbohidrați procesați, uleiuri rafinate (rapiță, floarea soarelui, băuturi carbogazoase, sucuri de fructe.

Nu știu cum se face că dieta indicată de doamna asta seamănă al dracului de tare cu ce recomand eu (keto alcalin cu conținut mic de oxalați), dar și cu dieta longevității a lui Valter Longo.

Dacă tot faci efortul ăsta să ajungi la o floră căt mai sănătoasă ai grijă să nu o sabotezi cu antibiotice, pe cât posibil evită și săpunurile antibacteriene și gelurile antibacteriene. Înțelege că oriunde omori bacterii, apar bacterii mai rele decât alea de erau înainte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here